Paolo Nesti under præsentationen af 1. release af SPSgruppens webapplikation watermark with eaktion circles

Versionsstyring for ikke programmører

Versionstyring (CVS) er et uundværligt standardværktøj indenfor programmering, men - som vi skal se - kan det også være det inden for andre discipliner.

Det viser sig dog, at versions-styringssystemer kun er udnyttet i meget ringe grad uden for softwareudviklingens verden.

Grunden til det er, at tidlige systemer var meget dårlige i håndtering af binære filer, altså filer såsom Word eller Excel. I de senere år er der blevet udviklet og grundigt gennemtestet værktøj, der gør det muligt selv at arbejde med denne type filer. Dermed kan man få den samme forøgede produktivitet, som før kun kom programmører til gavn. Det åbner helt nye muligheder for mange arbejdsgrupper!

Nogle eksempler

Tænk på en rapport, hvor flere skribenter er ansvarlige for forskellige dele af rapporten, men hvor de ville have en fordel i, at kunne råde over de andre forfatteres tekster tidligt i processen. Med et CVS system kan alle forfattere efterhånden "hente" de andres bidrag ind i deres version, uden at miste det, de selv arbejder med, og uden at skulle klistre og klippe manuelt.

Eller tænk på flere forskere, som arbejder fx på at udvikle matematiske modeller, hvor deres respektive regneark skal indgå i det endelige arbejde: her har de også en fordel i at kunne hente de andres arbejde og dele deres eget  med de andre lige så snart nye data er tilgængelige. Samtidigt vil de gerne være i stand til at holde styr på historikken i de andres bidrag og deres eget. De vil blive advaret hvis de andres har ændringer til de filer, de selv arbejder med, eller om ændringerne findes i urelaterede filer.

Et andet eksempel kunne være når man fanger sig selv i at gemme flere versioner af samme dokument. Typisk gemmer man den samme fil med tilføjelse af en dato i navnet. Også her, i en enkelt persons arbejde, kan et moderne versions-styringssystem hjælpe på en ganske enkel og intuitiv måde.

Kernen i et versionsstyringssystem

Kernen i et versionsstyringsprogram er muligheden for løbende at kunne gemme og kommentere sit arbejde i efterfølgende "snapshots" og derved bevare historikken. Envidere råder man over værktøjer, som gør det muligt at sammenligne de forskellige versioner, for derefter at udvælge den eller de filer, som skal indgå i det færdige arbejde eller i yderligere "snapshots".

Dette er selvfølgelig ikke kun en fordel indenfor softwareudvikling, men også for mange typer arbejde med filer, hvor flere personer deles om et "work in progress".

Hvordan hjælper det dig?

Ovenfor er kun nævnt tre eksempler på, hvordan versionsstyring kan hjælpe med at få overblikket tilbage i dit arbejde.

Ring 77410237 eller mail pnp@eaktion.com for at høre, hvordan et versionsstyringssystem kan hjælpe netop dig og din organisation med dine udfordringer og få et uforpligtende tilbud.

Her kan du se hvordan et typisk kursus i versionsstyring er bygget op på.

E-aktion arbejder med Open Source software som spiller fortrinligt sammen med f.eks. Word og Excel og medfører derfor ikke en forøgelse af softwareudgifter.

 

 

 

 

Vi følger dig

Eaktion ApS har specialiseret sig i værktøjer og services for foreninger og arbejdsgrupper.

WEB

Vi er sikre på, at vi kan guide dig i at vælge de rigtige værktøjer, som giver mest valuta for pengene. Vi kan fx vælge den rigtige platform for dig, alt efter om du selv vi stå for at redigere siderne og hvor meget hjælp du behøver til det, eller om du vil overlade det til os. Læs om website for foreninger her.

Versionsstyring

Hvis du er i en arbejdsgruppe, kan vi hjælpe dig med at implementere et versions-styringsystem, som din gruppe kan bruge til at registrere historik, koordinere flere samtidige bidrag og lave sammenligninger mellem bl.a. Word og Excel filer. I vil opdage en helt ny dimension af produktivitet og arbejdsglæde! Læs om versions-styring for ikke programmører her.

fading yellow